Parstugan
 

Parstugan. MED gården som en glänta som söker ljuset.

I Ursvik växer en ny kvartersstruktur fram. Parstugan är ett av dessa kvarter med ca 200 bostäder och fyra lokaler i delar av bottenvåningen. Kvarteret ligger intill den kommande tvärbanan. Inspiration till kvarterets identitet är en skogsdunge. Den inspirationen är sprungen ur tanken att den ganska trånga gården blir som en glänta där ljuset söker sig ned.

Mot omgivande gator står putsade volymer med kulörer hämtade hos olika trädslag. Med puts i varierande texturer och färger delar vi upp kvarteret i mindre volymer, samtidigt som det behåller en sammanhållen karaktär.

Projektets signum blir dess rundade balkonger med lätt utkragande smidesräcken.

Ytterligare en särart för huset är dess små kojor som återfinns på gården, terrasser och runtomkring på taken.

Förgårdsmarken i kvarterets sydvästra hörn blir ett litet torg i staden och den anslutande lokalen kanske är ett café. Caféet är en av flera lokaler som ger liv åt kvarterets keramikbeklädda sockelvåning mot Kvarngatan.

Rörelsen från gränden och vårt lilla torg som leder upp i en slingrande trappa till den ljusa gläntan – gården – är mycket viktig. Gården ska trots sin ringa storlek upplevas som ljus, mjuk och inbjudande. Trappan från förgårdsmarken och den gröna gångfartsgatan kan vara en ravin som för besökaren upp i gläntan. Ravinen är lite mörk av grönska från växtbäddar som terrasserar sig mellan gård och gata. Kanske växer det på väggarna i släppet mellan husen och tårpilar hänger över trappan.

När gården/gläntan öppnar sig är de omgivande väggarna ljust pustade och balkongerna med sina rundade räcken som fågelbon i träden runt om kring. I trädtopparna blir terrasser och fläktrum lekfulla trädkojor.

Spannmålsgatan som skiljer vårt kvarter från systerkvarteret Brygghuset (också det ritat av Lindberg Stenberg) bildar en smal gränd. Som ett led i att ge boende tillgång till balkonger, och ge gaturummet mer liv, har vi tagit fram något vi kallar Spanska balkonger – en slags grund balkong som ett mellanting mellan en fransk- och konventionell balkong.

Kvarteret Parhuset ska vara enkelt, mjukt och lekfullt, med en sockel i grön klinker som vandrar upp på fasaden i väster för att förstärka en funktion, annars putsat i olika kulörer och med varierad putsstruktur. Takfotens höjd varieras enligt planens intentioner och takens form kan vara pulpettak, sadeltak eller terrass. Sadeltakets form återkommer även som fläktrumstaken.

Adress Västra Ursvik  
Beställare Magnolia
Ansvarig Arkitekt Richard Butler
Medarbetare Manuel Sancho, Petter Pustina
Övriga konsulter ACC (Dagsljus), ÅWL (LA), STELKON (E), ICEE (VVS) Bruttoarea 15900 m²
Antal lägenheter 200 st
Antal och typ av lokaler Fyra lokaler: tre butikslokaler och möjlighet till ett kafé
Miljöcertifiering Miljöbyggnad Silver

vi arbetaR med Putskulörer, utkragande smidesbalkonger, sedumtak, Solpaneler på taket, sedumtak, dagvattenhantering, komplicerade dagsljusförhållanden, solvärmelaster.

Arbetsgrupp. Richard, Manuel och Petter tar hjälp av kontorets kreativa support i val av puts- och fönsterkulörer. Det görs i dagsljus utanför kontoret.

Arbetsgrupp. Richard, Manuel och Petter tar hjälp av kontorets kreativa support i val av puts- och fönsterkulörer. Det görs i dagsljus utanför kontoret.

Klinker, natursten, grov puts och sinuskorrigerad plåt. Klinkerplattor i grön ton till sockeln vid butikslokaler. Sockelsten, natursten ”fossil”. I husen som inte har verksamheter i botten markeras sockelvåningen subtilt med en grövre putstextur. Galvaniserad sinusplåt används på fläktrum, sadeltak, garageutfart, skärmtak.

 
 
 

färgpalett

Inspirationen till projektets färgpalett är hämtad från olika träds stammar och lövverk. Vi har utgått från Bo Mossbergs illustrationer ur Den nordiska floran, Bonnierförlagen.

 
Fasad och Skrotnisse5.jpg

Varierade fasader

Om du spanar upp mot trädtopparna (eller takåsarna) i vårt projekt får du snart syn på små plåtbeklädda stugor. Det är i själva verket projektets fläktrum som med Jan Löövs bildspråk som inspiration gestaltats som lekfulla trädkojor högt uppe bland träden. Illustration upp till höger i bild: Jan Lööv.