Rickomberga Backe
 

Rickomberga backe. Ett kvarter fyra karaktärer, allt i tegel

Rickomberga backe är ett stort kvarter som ligger på en sluttande tomt söder om Luthagen och Stabby gärde i Uppsala. Den som är bekant med Gösta Knutssons berättelser om katten Pelle Svanslös minns säkert Pelles kompis ladugårdskatten Rickard från Rickomberga, som vid 1900-talets mitt ansågs bo ute på rena bondvischan. I takt med att Uppsala har vuxit har dock Rickomberga fyllts med bostadsbebyggelse i en blandning av villor, flerfamiljshus i kvartersform och punkthus, och utgör nu en yttre del av staden.

Bland dessa fastigheter ligger en nedlagd institutionsbyggnad som nu ska ge plats åt ett bostadskvarter med fyra bostadsrättsföreningar.  Ambitionen har varit att göra detta stora kvarter varierat och samtidigt sammanhållet. Tegel har valts som fasadmaterial, ett bekant material för området. Det är teglet som fått skapa förutsättningar både för variationen i detaljerna och för sammanhållningen av kvarteret. Inspiration till variationen har tagits från de olika omgivningarna kvarteret möter runtom sig och volymindelningen är en följd av den sluttande topografin.

DETALJERING INOM RAMVERK. NYA UPPTÄCKTER I DET VÄLKÄNDA. Enkla och släta byggnadsvolymer ger utrymme för ett brett spektra av uttryck i detaljerna. Teglet i sig inspirerar till variation i den lilla skalan: i materialmöten och materialbearbetningar. Förslaget präglas av olika uttryck för möten mellan material. Olika tegelkulörer möts; flätas, möts i en strikt linje, eller knäcks i hörn. Tegelstenar dras in och ut i förhållande till murlivet för att skapa grafiska fält eller mönster.

”Om du fortfarande upptäcker nya detaljer i ditt kvarter efter att ha bott här länge så har vi nått vårt mål!”

Se kvarteret på JMs hemsida här.

Adress Rickomberga, Uppsala 
Beställare JM Uppsala
Ansvarig Arkitekt Annette Lindberg
Medarbetare Ylva Bengtsson, Mirjam Berg Emil Wadeskog
Övriga konsulter Consulting (K), Ingenjörsfirman Sven Tysklinds (VVS), J&H Elteknik (E), ÅF Infrastructure (L/M),Fire and Risk Engineering Nordic (Brand), Bjerking (Akustik)
Antal lägenheter Totalt ca 200 st fördelat i fyra etapper.
Antal lOKALER
2 st i etapp 1.
Miljöcertifiering Svanen

vi arbetaR med Program-, system- och bygghandling, BIM, tegelarkitektur, anpassning till sluttande terräng, garage under gård, uppfyllande av miljökrav enligt Svanen, smarta lägenhetslösningar, estetiska trapphus.

Fysisk modell. I fysisk modell undersöks hur kvarteret och dess volymer och många tegelsorter upplevs.

Fysisk modell. I fysisk modell undersöks hur kvarteret och dess volymer och många tegelsorter upplevs.

tegel binder samman kvarteret. Olika detaljering, volymer och tegelsorter skapar variation.

 

Fyra karaktärer möter fyra omgivningar

Kvarteret är uppdelat i fyra gestaltningsprinciper, som var och en möter olika miljöer, skalor och täthet i omgivningarna. Topografin i sin tur ger volymindelningen. Det som binder kvarteret samman är de olika tegelkulörer som är återkommande i hela kvarteret.

"RAMAR." Åt söder har vi Lokalgatan. Denna gata vänder sig åt en bebyggelse med tydlig stadskaraktär i en femvåningsskala. Här har vårt kvarter en större skala. Gatan är uppdelad i fyra liggande sexvåningarsvolymer som klättrar upp för den sluttande gatan. Varje volym har sin tegelsort och varje volym är tydligt markerade med en ram av mörkare tegel.

Åt öster möter kvarteren en storskalig korsning med vid fri sikt och stora lönnar på Hildur Ottelinsgatans. Även här är volymerna i stor skala och markerade med ramar. Men här är volymerna vertikala och den enkla fasaden utan balkonger ger plats för en detaljering i den enskilda tegelstenens skala.

"LILLA SKALAN." Åt nordöst möter kvarteret ett befintligt småskaligt villaområde. Vårt kvarter anpassar sig till villornas skala och husen blir lägre. Husets fasader är i sin tur brokigt uppdelade i delar av olika tegelsorter för att ytterligare minska volymerna och för att ge dem ett uttryck av att vara travade på varandra.

"TOWNHOUSES." Denna del av kvarteret, etapp2, utgörs av en lång, rak fasad som på andra sidan gatan möter en högrest grönska. Här vill vi dela upp fasaden i korta sekvenser och skapa vertikala volymer som möter de höga träden. Den täta uppdelningen för tankarna till townhouse-traditionen. Det är en typologi som förknippas med småstad, gärna i en front mot grönska - precis som här. Kvarteret gör sig på så vis vän med det öppna gröna och skapar en front mot det som annars kunde upplevas som en bakgata. Här möter småskalig stad naturen och det gamla villaområdet.

Plan etapp1.jpg

Planlösningar i etapp1


portik.jpg

Problem som blev möjlighet

En portiks rumslighet punkterades av flertalet schakt från våningarna över. Det löste vi genom att klä portikens väggar med träribbor som bjuder in förbipasserande. Träribborna återkommer i entréerna i hela etapp 1.